Okategoriserade

Kommer teknikintensiva verkstadsanläggningar bli som laboratorier?

28 juni, 2023

Kommer teknikintensiva verkstadsanläggningar bli som laboratorier?
Har man råd att spegla andra värden i den arkitektur som huserarar bussar och tåg?
Samhället, våra värderingar och normer förändras med tiden. Dagens oljige busstekniker är inte alltid som den bild du just fick upp i huvudet.

Tankar av Niina Nieminen,
arkitekt specialiserad på depå sedan 30 år.

Det mest intressanta perspektivet varför jag ville jobba med depåer, är att de funktioner en depå fyller – de hade man inte någon aning om innan, att de ens fanns. De finns ju där, gömda nånstans i stadens utkanter och flyttas mer utåt i varje steg och rationalisering. De lever sitt eget liv, inom den stora strukturen. Och vilken betydelse de har för att allas våra liv skall fungera, med resor i vardagen.
Jag skulle nog gilla om dom finns närmare, som en del av den tätare delen av staden, att se maskineriet.
När man jobbar med depåer så snurrar tankarna mycket kring arbetsmiljön, slitage och den hårda miljön, hur kan man utveckla den. Det är en viss skillnad när man gick på besök i början i en bussdepå och spårdepå med lite föråldrade ytskikt med oljefläckar och dofter från användningen som var en helt annan miljö än en nybyggd depå. Samma känsla kan man fortfarande hitta i en äldre depå som inte är ombyggd ännu. En ny fräsch depå verkligen väntar på att bli lite sliten och få höra sina ljud. Eller kan den behålla sin renhet?
Kommer verkstadsmiljöer se ut som laboratorier någon gång i framtiden? BBH’s grundare trodde nog inte på det när firman startades 1946.
-Och här står vi idag, i full fart att förbereda bussflottan för elektrifiering!

Fråga för framtiden: hur kan man öka mjukheten i kontrast till hårdheten. Vad skulle det mjuka innebära, och vad är det? Hur mjukt? Kan den definiera arkitekturen, i det inre och det yttre. Det har jag inte svaret på ännu. Dyra stora depåer med mycket teknik och utrustning och millimeterprecision, jag vill ha mer tid åt mjuka värden i planeringen. Samhället, våra värderingar och normer förändras  med tiden. Dagens oljige busstekniker är inte alltid som den bild du just fick upp i huvudet.

För att prenumerera på fler nyheter och på kalendern,
skriv in dina uppgifter nedan!

Eller följ oss på våra sociala medier!

Andra nyheter

Kika gärna in våra tidigare nyheter

Välkommen Irene!

Välkommen Irene!

Vi säger välkommen till Irene som började hos oss på BBH den 15:e Januari! Vi...

Välkommen Nejwan!

Välkommen Nejwan!

Vi säger välkommen till Nejwan som började hos oss på BBH den 4 december! Vi...

När allt ska fungera!

När allt ska fungera!

Vi har just nu nio pågående projekt, från lokaliserings studier till...